Jak działają filtry wody z odwróconą osmozą?

Mówiąc bardzo ogólnikowo, zjawisko osmozy opiera się na dyfuzji rozpuszczalnika w sytuacji, gdy dwa roztwory o różnym stężeniu rozdzielone są błoną półprzepuszczalną – po raz pierwszy zjawisko to zaobserwowano w komórkach, ale udało się później je zreprodukować sztucznie, jako wspomnianą błonę wykorzystując na przykład celofan. Filtry i wkłady, w których stosowana jest odwrócona osmoza, przeprowadzają proces odwrotny dzięki zastosowaniu siły – w postaci po prostu ciśnienia wody. Działają mniej więcej tak: przez odpowiednią membranę przechodzą tylko cząsteczki czystej wody, zaś cząsteczki zanieczyszczone są za duże, by się przez nią przedostać. Ale oczywiście to nie detale techniczne są konkretnym powodem, dla którego odwrócona osmoza stosowana jest chociażby przez wielu producentów wody butelkowanej albo przez wojska amerykańskie i kanadyjskie wyruszające na tereny zniszczone wojną. Powodem tym jest skuteczność w całkowitym oczyszczaniu wody z każdego rodzaju elementów obcych, minerałów itp. Proces wykorzystywany jest do odsalania wody, ale można też niedrogo założyć takiego rodzaju filtr w domu, by na przykład nie spożywać z wodą minerałów nieorganicznych, które stopniowo odkładają się w organizmie. Pewnym zastrzeżeniem do stosowania tego procesu jest fakt, że odwrócona osmoza pozbawia wodę również potencjalnie korzystnych dla zdrowia minerałów – jednakże można zauważyć, że ilość takowych jest w wodzie z kranu i tak minimalna w porównaniu do soków czy posiłków.

Źródła:

FILTRYBB