Sposoby na walkę z bakterią Legionelli

Problem bakterii Legionelli, znajdującej się w instalacjach wodnych w budynkach, wcale nie jest tak dużą rzadkością jak może się nam to wydawać. Przede wszystkim bowiem nie potrzeba wiele, aby w instalacji pojawiły się idealne wręcz warunki do rozwoju bakterii. Wystarczy miejsce znacznego ochłodzenia się wody ciepłej, do temperatury poniżej 50 stopni, aby bakteria miała już dobre warunki do rozwoju, a miejsca zastoju wody w instalacji tylko sprzyjają tego typu sytuacjom.

Niestety nawet skuteczne oczyszczanie całej instalacji dla wody pitnej nie może nam zagwarantować tego, że w dość krótkim czasie te niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie nie pojawią się ponownie. Zwalczanie opiera się tutaj przede wszystkim na modyfikacjach całej instalacji, które mają uniemożliwić tworzenia się warunków sprzyjających rozwojowi tych bakterii. Jednym z ważniejszych zadań jest tutaj na pewno wprawienie wody w stały ruch. Wszelkiego rodzaju zaślepione części instalacji czy podgrzewacze przepływowe powodują zastoje wody, w których bakteria może się rozwijać. System recyrkulacji wody stale wprawia ją w ruch i tym samym uniemożliwia pojawianie się bakterii. Bardzo skutecznym zabiegiem ochronnym jest także odpowiednie oddzielanie i izolowanie od siebie instalacji z wodą ciepłą i zimą. To właśnie schładzanie ciepłej wody zimną przyczynią się do powstania odpowiedniej temperatury sprzyjającej pojawianiu się bakterii. Dzięki dobrze przeprowadzonej modyfikacji już istniejącej instalacji wodnej w budynku można naprawdę bardzo skutecznie uchronić się przed tym niebezpiecznym problemem.

Źródło:

HYDROCHEMIA