Zła nowość – dopalacze

Ból głowy, zawroty głowy, urojenia, gorączka, wymioty, biegunka, nudności... to są objawy zażycia dopalaczy. Brzmią typowo dla wielu chorób, jednak charakteryzują się tym, że zmienia się również stan świadomości osoby, która je zażyła. Jeśli młody człowiek trafia do szpitala po zażyciu dopalaczy, to nie od razu wiadomo, co wziął. Sprawdzenie tego zajmuje trochę czasu, ponieważ na rynku istnieje wiele dopalaczy. To nie jest jedna substancja czy grupa kilku. Praktycznie co chwile powstaje coś nowego – dlatego tak trudno z nimi walczyć.

Jak walczyć z dopalaczami?

Walka z tymi substancjami jest trudna. Szczególnie walka pod kątem prawnym. Ludzie, którzy tworzą i sprzedają takie dopalacze wykorzystują lukę prawną: sprzedają to, co nie jest zakazane, ale niebezpieczne. Z dopalaczami warto walczyć więc „od dołu”, czyli jednostkowo. Uświadamiać dziecko, robić w szkole pogadanki, głosić prelekcję z tymi, którzy przeszli przez walkę z dopalaczami, pokazywać wyniki badań i efekty tego, jak takie dopalacze niszczą zdrowie. Ponadto starać się likwidować sklepy z dopalaczami lub nie dopuszczać do ich otwarcia.

Uzależniony od dopalaczy

Jeśli jednak trafi się uzależniony, warto podjąć najszybsze kroki do jego leczenia. Istnieją specjalne ośrodki, takie jak klinika Oaza, które pomagają młodym wyjść z uzależnienia. Można tam skierować dziecko bez skierowania. Infolinia działa całą dobę, dzięki czemu możemy pomóc dziecku od razu. To istotne w przypadku tego uzależnienia, ponieważ zbyt późna reakcja może prowadzić do zrujnowania zdrowia, którego skutków nie da się odwrócić. W mediach coraz częściej słychać o ofiarach dopalaczy, którzy zażyli za dużo naraz. Dlatego tak istotna jest wczesna pomoc, która może ratować życie.

Klinika dla młodzieży Oaza
Ługowiska 1